2. 7. 2025   |   svátek má Patricie
 

Holandská omáčka

Název Množství a jednotka
hovězí vývar 1 l
žloutek 4-6 ks
máslo 50 g
hladká mouka 1 lžíce
citrónová šťáva
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Na holandskou omáčku je výborný silnější hovězí vývar. Žloutky rozšleháme v trošce studeného vývaru nebo vody s moukou nebo bramborovou moučkou. Vývar přivedeme k varu, vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání do něj přilijeme rozšlehané žloutky s moukou. Jakmile začne omáčka houstnout, odstavíme ji, přidáme máslo a za stálého míchání omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku ihned podáváme.

Holandskou omáčku podáváme k rybám a filé opečeným na másle, vařenému nebo grilovanému masu, ke květáku nebo ji smícháme s orestovanými kuřecími nudličkami a plníme jí palačinky.


 


RECEPTY

Špenátová polévka Pepka námořníka

Postup: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme nakrájené uzené... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky

Postup: Uvařený květák rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčko, nadrobno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí medailonky s kaštany

Postup: Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na medailonky, dáme do misky a promícháme se 2... zobrazit recept

RECEPTY

Svatomartinská husa

Postup: Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíčky

Postup: Ze 100 ml vlažného mléka, trochy mouky a droždí necháme vykynout kvásek. Do... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...